Ziarna

Mak niebieski

Ziarna maku niebieskiego to źródło wartościowych składników odżywczych, między innymi witamin A, D, E, C oraz wapnia. Drobne, nerkowate ziarna będące składnikiem mieszanek piekarniczych i posypek do pieczywa nadają im wyjątkowy smak. Są podstawowym składnikiem makowców, strucli czy drożdżówek z makiem – smacznych ciast, typowych dla kuchni wielu krajów europejskich.

Dla naszych Klientów mamy w ofercie pełną gamę sortów maku najwyższej jakości. 

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg, 5 kg i BIG-BAG.

Siemię lniane

Największe uprawy lnu na skalę przemysłową zlokalizowane są w Azji, Kanadzie, USA i Argentynie. Len kwitnie drobnymi niebieskimi kwiatami, a dojrzewa w postaci małych torebek zawierających od 10 do 12 nasion.

Cennym składnikiem odżywczym nasion lnu są wartościowe oleje linolowy i oleinowy. Dzięki wysokiej zawartości śluzu roślinnego, len posiada też dobroczynne właściwości osłaniające. Pomaga w leczeniu dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

Oferowane przez nas nasiona lnu są najczęściej stosowane do mieszanek piekarniczych, posypek do pieczywa lub do konfekcjonowania. 

Produkt dostępny w opakowaniach 5 kg, 25 kg i BIG-BAG.

Sezam łuskany

Roślina o małych wymaganiach glebowych i klimatycznych oferująca bogactwo składników odżywczych: między innymi wartościowe tłuszcze i bardzo wysoką zawartość wapnia. Sezam uważany jest też za afrodyzjak.

Mieszanki piekarnicze, posypki do pieczywa, wyroby cukiernicze, takie jak chałwa czy sezamki, to najczęstsze zastosowanie nasion sezamu w naszej tradycji kulinarnej i europejskim przemyśle spożywczym.

ROS-SWEET oferuje najlepsze sorty nasion sezamu dzięki współpracy z producentami, którzy udowodnili wysoką dbałość o jakość oraz gwarantują czystość mikrobiologiczną i doskonałe walory smakowe.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i BIG-BAG. 

Słonecznik łuskany konfekcyjny

Wyłuskane nasiona słonecznika są częstym składnikiem mieszanek piekarniczych i sałatek. Wykorzystywane są też jako posypka i ozdoba pieczywa. Po uprażeniu stanowią wysokowartościową i smaczną przekąskę.

W swojej ofercie posiadamy słonecznik łuskany piekarniczy i konfekcyjny, spełniający najwyższe standardy jakościowe: właściwy rozmiar, znakomite właściwości organoleptyczne i niską zawartość połamanych ziaren.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i 5 kg. 

Pestka dyni

Jadalne pestki dyni uzyskuje się z nasion odmiany Cucurbita moschata. W ofercie ROS-SWEET dostępne są trzy typy pestki dyni: shine skin, snow white i GWS. Ziarna różnią się właściwościami organoleptycznymi i zastosowaniem. Mogą być wykorzystywane jako składnik mieszanek piekarniczych i posypek do pieczywa albo stanowić zdrową przekąskę.

Jak inne ziarna z oferty ROS-SWEET dynia jest bogatym źródłem witamin, wielu minerałów i zdrowych tłuszczów.

Produkt dostępny w opakowaniach 5 kg i 25 kg. 

Kminek

Charakterystyczny, mocny aromat kminku powoduje, że ma on zarówno swoich wielbicieli jak i wrogów stroniących od potraw zawierających kminek. Nasiona znajdują zastosowanie jako przyprawa i składnik wielu dań w kuchni płd.-wsch. Europy. Doprawia się nim dania z kapustą, wędliny, mięsa i sery oraz stosuje w wypiekach paluszków, pasztecików i chleba. Dodawane do potraw smażonych i tłustych ułatwiają trawienie.

W ROS-SWEET zawsze monitorujemy aktualną sytuację rynkową, aby zapewnić naszym Klientom dostępność kminku, niezakłócone dostawy oraz najlepszą jakość produktu.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg. 

Mak biały

Ziarna maku białego mają słodki, lekko orzechowy smak. Są niezastąpionym, najważniejszym składnikiem nadzienia Rogali Świętomarcińskich – lokalnego smakołyku wypiekanego od lat w Poznaniu.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i 5 kg.