Orzechy

Orzech włoski łuskany: połówki, ćwiartki i ósemki, kostka, mieszane

Orzech włoski to roślina uprawiana głównie na terenie Europy południowo-wschodniej, m. in. w Polsce, na Ukrainie, w Bułgarii i Rumunii oraz w USA. Owoce orzecha włoskiego zawierają duże ilości wartościowych składników odżywczych, m.in. proteiny, witaminy z grupy E, C, B, K i P. Są bogatym źródłem fosforu, magnezu i potasu i żelaza. Poprawiają pracę układu krwionośnego, pomagają w leczeniu cukrzycy i są wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej.  

W ofercie dostępne są orzechy włoskie łuskane różnych frakcji: połówki, ćwiartki i ósemki, kostka lub mieszane. Po przetworzeniu dostępne w postaci orzechów włoskich tartych.

 

Migdał naturalny

Migdały to owoce migdałowca pospolitego - rośliny pochodzącej z rejonów Bliskiego Wschodu, uprawianej obecnie głównie w Hiszpanii i USA. Doskonale sprawdzają się jako zdrowa przekąska lub dodatek do wypieków. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Mają najwięcej witaminy B2, witaminy E i błonnika, spośród wszystkich orzechów. 


W ofercie dostępne są migdały naturalne. Po przetworzeniu produkt dostępny jest w postaci blanszowanych płatków i słupków migdałowych. 

Wiórek kokosowy

Wiórek kokosowy to starty, a następnie wysuszony miąższ orzechów palmy kokosowej. W Polsce przeważnie stosowany jest do wyrobów cukierniczych, natomiast w kuchni orientalnej jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Pochodzi głównie z upraw w Azji i Ameryce Południowej.

Niepozorne wiórki kokosowe zawierają wiele mikroelementów niezastąpionych w zdrowej diecie. Dzięki dużej ilości białka, błonnika i naturalnych tłuszczy roślinnych warto uwzględnić je jako składnik zdrowej i zbilansowanej diety.

Orzech brazylijski

Orzechy brazylijskie są jadalnymi nasionami orzesznicy brazylijskiej, rosnącej w puszczy amazońskiej. Świeże, łuskane orzechy można jeść surowe lub stosować jako dodatek do sałatek owocowych, ciast czy farszów. 

Orzech ten jest bogatym źródłem selenu (ok. 160% zapotrzebowania dziennego), wpływa na zwiększenie odporności organizmu, może także obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów. 

Orzech nerkowca

Orzechy nerkowca są owocem nerkowca zachodniego, mają jasno-kremowy kolor i księżycowy kształt, przypominający nerkę. Smakoszom oferują lekko słodkawy smak oraz subtelny aromat. Ich ojczyzną są obszary tropikalne Ameryki Południowej oraz Indie, Wietnam i Afryka Środkowa.

Kwasy tłuszczowe, jedno i wielonasycone, zawarte w orzechach nerkowca, gwarantują dobry stan skóry, a także opóźnienie procesów starzenia. Są źródłem pełnowartościowego białka. Według ostatnich badań orzechy nerkowca mogą zapobiegać cukrzycy typu II.

Pistacja prażona solona

Orzeszki pistacjowe to nasiona pistacji właściwej, rośliny występującej głównie na półkuli północnej, w ciepłym lub umiarkowanym klimacie. Największymi producentami pistacji są obecnie Stany Zjednoczone i Iran. 

Pistacje na tle innych orzechów wyróżniają się dużą zawartością luteiny i zeaksantyny, które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto, w porównaniu do innych orzechów, pistacje zawierają najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Dzięki swoim walorom smakowym są popularną przekąską i bazą do deserów oraz lodów.